Logo Fellingsbro folkhögskola

Nu startar vi bloggen för syntolksutbildningen!

Äntligen får vi en bloggsida för syntolksutbildningen, som är en distansutbildning och bara träffas ibland, närmare bestämt åtta helger per år.

Fellingsbro folkhögskola har haft syntolksutbildning sedan 2011 i Region Örebro läns regi. Vi har en egen symbol för utbildningen som liknar ett headset i gul färg. Den gula färgen kan vara lätt att uppfatta för personer med synnedsättning, särskilt i kontrast mot svart. Här är den vit. 

Att syntolka innebär oftast att man har en mikrofon och att de som lyssnar har mottagarutrustning på sig. Mikrofon samt hörlurar - är våra arbetsredskap. Därav denna symbol!

Välkomna hit för att följa oss på bloggen och se vad som händer under utbildningen.

Logotyp, gult headset med texten Syntolksutbildning.

Syntolkad teater

Fellingsbro folkhögskolas blivande syntolkar upplever teater. De ska titta och lyssna på en syntolkad föreställning som Örebro länsteater producerat. Föreställningen Glasäpplen syntolkas denna gång.

Skådespelaren Anna Lyons i föreställningen Glasäpplen sitter på scenkanten hållande två statyetter. Foto: Kicki Nilsson/ICON Photography.

Anna Lyons i Glasäpplen. Foto: Kicki Nilsson/ICON Photography.

Den syntolkas live i salongen utan manus. Syntolken behöver se föreställningen tre gånger innan den ska syntolkas och skriva ihop en introduktion för att berätta om scendekor och kostym/smink innan det hela börjar för de användare med nedsatt syn som besöker teatern. Ibland får vi möta skådespelarna innan föreställningen börjar och får känna på kläder och peruker samt höra deras röster. Detta är särskilt viktigt om de spelar flera roller, för att kunna höra och skilja på röstvariationerna. 

Nästa dag får syntolksutbildningens kursdeltagare analysera den syntolkade föreställningen tillsammans med användarråden som medverkar.

Symbol för syntolkning

På länsteaterns hemsida visas en symbol för om föreställningen är syntolkad. Den symbolen är gemensam för allt som syntolkas i det offentliga rummet. Logotypen liknar ett öga med tre böjda streck ovanför. Dessa ögonbrynsformade streck används även i andra sammanhang för just "ljudvågor".

 

Symbol för syntolkning - vit mot svart botten.        Symbol för syntolkning - svart.